Pàgines

diumenge, 29 de desembre del 2013

Blogs o Wikis?

Hi ha dues plataformes molt semblants que podem utilitzar per crear el nostre espai. Una és el bloc i l'altre són les wikis. Hi ha cinc diferències principals entre una i altra: primer de tot en els blocs el contingut és estàtic i en les wikis dinàmic; el bloc és cronològic i les wikis temporal; la tercera diferència és la interacció ja que en els blocs és externa, en canvi amb les wikis és interna ja que tothom pot editar-la; en el bloc les entrades es classifiquen per dates i etiquetes i en les wikis per pàgines laterals; i per últim podem dir que el bloc és en mode pergamí ja que les entrades es van col·locant les primeres les últimes penjades i la wiki és en mode pàgina estàtica.

A continuació us deixo un document on ho explica molt bé i molt senzilla:



Blogosfera i blogroll

La blogosfera és el conjunts de blogs que trobem a les xarxes i que creen una comunitat, en canvi el blogroll és un gadget que podem introduïr en el nostre blog amb un llistat de blocs que tenen alguna relació amb el nostre o que ens interessa. 

Com podeu veure al meu bloc, hi ha un apartat al lateral dret, sota del canal RSS hi ha el blogroll amb tres blogs de tres companys.


Canal RSS

El canal RSS és una forma molt senzilla per poder rebre informació des de altres pàgines web o bloc sense necessitat de visitar-les una a una. L'activitat d'avui amb les RSS és col·locar un lector RSS al nostre bloc per permetre que els nostres companys puguin afegir i seguir el nostre bloc al seu. Per poder-ho fer haurem de crear un gadget d'enllaços de subscripció. I al nostre bloc ens apareixerà el següent:


dissabte, 28 de desembre del 2013

Els 5 pilars de la Viquipèdia

Com ja sabem tots, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure on pot afegir informació qualsevol persona, la podem trobar en diferents idiomes i tenim una gran ventall d'informació. 
Aquests són els cinc pilars que proposa la pròpia Viquipèdia. 


dilluns, 2 de desembre del 2013

Auditori

El passat diumenge vam anar amb un grup de classe a l'Auditori a veure una obra de L'OBC i "la Tità" de Mahler. Era el concert 06 i va començar amb el Concert per a violí i orquestra de Benjamin Britten i desprès de la pausa de 20 minuts va continuar amb la Simfonia núm. 1 en Re major, "Tità" de Gustav Mahler.

Personalment és una experiència que m'agrada molt i que m'agradaria repetir sovint ja que avui en dia la música en els joves és gairebé sempre la mateixa i el fet d'anar a l'Auditori i poder veure tots els instruments d'una orquestra i veure com es preparen, com s'organitzen i com sonen tots junts fa que t'agafin ganes de participar-hi!

Clicant a la paraula: Auditori anireu directament a la seva pàgina web on podreu veure quins concerts hi ha i l'ampli ventall d'activitats que ofereixen.

Espero que us animeu a anar-hi!!




Editar una pàgina de Viquipèdia

Avui a la classe de GTIC hem hagut de buscar una pàgina a la Viquipèdia i modificar-la o afegir-hi informació.
Jo, juntament amb el meu company Martí (us deixo aquí el seu bloc: http://elblocdelprincipiant.blogspot.com.es/) hem modificat la wiki sobre l'horòscop. Hem visitat la wiki tant en castellà com en català i com que hem vist que en castellà hi havia molta més informació hem decidit traduir-la al català. A part també hem enllaçat algunes de les paraules més significatives del text amb altres wikis on les defineix.
Aquesta és la wiki que el Martí i jo vam actualitzar: http://ca.wikipedia.org/wiki/Hor%C3%B2scop. Podem veure com hi ha paraules enllaçades com per exemple cervell, Maia, o Astrologia.






Padlet

Padlet és una eina que fa la mateixa funció que els suros que penjem a les parets, és a dir penjar fulls informatius o petites notes.
A continuació us deixo un exemple de padlet!


Glogster

L'altre dia vam treballar a classe una manera molt fàcil i divertida de fer pósters online. Ho vam fer a través d'un programa que es diu Glogster. Aquest programa et permet crear pósters enganxant imatges, text, vídeos, etc.

A continuació us deixo un tutorial on explica molt bé com utilitzar el Glogster: http://www.youtube.com/watch?v=XBotAY2TifA
Espero que aquest programa us serveixi d'ajuda i el gaudiu!

Glogster de mostra

diumenge, 1 de desembre del 2013

Núvols de paraules

A classe vam treballar com fer núvols de paraules. Els núvols de paraules són agrupacions de paraules de diferents colors, tamanys i fonts. Per poder crear núvols de paraules tenim diversos programes com per exemple el ABCYA, el TagCloud Generation, el Tagul i per últim el que hem utilitzat a classe el Wordle

Per poder utilitzar el Wordle només cal anar a Create i introduïr-hi un text, o bé enganxar-hi l'URL d'una pàgina web. 

Un exemple de núvol de paraules el podem trobar en aquest mateix bloc. A la part dreta hi trobem les diferents etiquetes de les entrades, podrem veure com s'agrupen i les etiquetes més utilitzades surten amb una mida més gran que les altres. I una vegada les paraules estàn introduïdes podem escollir el color i la posició de cada paraula i eliminar les que no volgem.

Wordle

dissabte, 16 de novembre del 2013

Setmana de Reflexió: Dia 5

L'últim dia d'aquesta setmana el vam acabar amb una actuació d'un grup d'espectacles anomenat Com sona? que ens van fer cantar i ballar les cançons que acostumen a tocar per nens de 0 a 3 anys.

Grup Com sona?

I per útil vam tenir una conferència sobre les TIC i les pissarres digitals a l'auditori de la Facultat on ens van presentar primer el funcionament de les pissarres digitals. També van venir dos mestres de l'escola Mare de Déu de la Mercè i ens van explicar el funcionament de les seves classes amb iPads, les aplicacions que utilitzen, els treballs dels alumnes amb els iPads etc. I per últim, el professor de música, l'Antoni Miralpeix ens va fer una demostració de que amb un iPad es pot crear música sense tenir cap mena de coneixament. 

L'Antoni Miralpeix ensenyant-nos les aplicacions de música

Setmana de Reflexió: Dia 3 i 4

El dimecres i el dijous van ser els millors dies de la setmana. Els alumnes de tercer ens van apadrinar durant aquests dos dies i els vam acompanyar a les seves escoles per veure i ajudar-los amb les pràctiques.
A mi em va tocar a una escola bressol de Mataró, l'EBM Cerdanyola. Allà vaig estar a la classe de les Llunes, amb lactants. La ràtio de la classe era de 8 nens i nenes però només hi havia 6 i no sempre hi eren tots. La meva tasca va ser simplement supervisar-los i a vegades agafar-los si ploraven, jugar amb ells, treure'ls al pati, donar-los el berenar...
Aquesta escola no té pàgina web, tot i això us deixo aquí el link amb les dades principals a la web de l'Ajuntament de Mataró http://www.mataro.cat/temes/educacio/media/document.php?id=13210





Espais de l'EBM Cerdanyola

Setmana de Reflexió: Dia 2

El dimarts 12 vam anar de visita al MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya. Allà ens van fer una visita que normalment la fan als infants d'entre 3 i 6 anys sobre l'escultura. La visita ens ha servit per avaluar la feina que fan els encarregats d'explicar l'art als infants per captar la seva atenció i perquè a part de passar's-ho bé aprenguin.
Web del Museu Nacional d'Art de Catalunya: http://www.mnac.cat/index.jsp?lan=002

 Activitat 
Sostre de l'interior del MNAC

Setmana de Reflexió: Dia 1

El dilluns 11 va començar amb una conferència de Jaume Cela sobre l'educació:

Jaume Cela és un professor apunt de jubilar-se que a part de treballar del que és la seva vocació ha escrit llibres, articles i ha fet varies conferències sobre l’educació i els mestres i a rebut varis premis per això. Tot i que l’ensenyança és la seva passió, en té d’altres com el cine i la literatura.

El títol de la conferència és: “Quatre reptes a l’escola d’avui”. Encara que abans d’arribar als quatre reptes ha tractat altres qüestions molt importants.

“Sempre voldrem ser mestres, però no arribarem a ser-ho mai”, aquesta és una de les frases que ha dit Cela que m’han impactat més. El fet de no arribar a ser mestres no ens ha de deprimir ja que tal i com ha remarcat: farem de mestres, i només haurem sigut mestres quan els alumnes ens reconeguin el nostre treball.

Una de les coses que sempre hem fet, la societat, és preguntar-nos com serà el futur. Actualment podem saber moltes coses però mai sabrem com és el futur i cada vegada tindrem més dubtes. Per tant, el nostre és un món d’incerteses, on les seguretats són ben poques i la feina d’un mestre és educar a un grup d’alumnes cap al seu futur incert. Per això els mestres també s’anomenen gestors de la incertesa.
Avui en dia tenim molts recursos que acceleren el temps, l’ús de les noves tecnologies n’és un exemple. Aquestes són molt útils si se sap com utilitzar-les però si en fem un ús inadequat poden ser molt perjudicials per l’educació dels infants ja que l’acció d’educar requereix molt de temps i aquestes poden suprimir aquest temps.
Haurem d’entendre que cada nen és diferent i per tant cada nen ha de rebre un tracte diferent i aprendrà diferent, car hi haurà una diferència entre el que volem ensenyar i el que volem aconseguir i el que realment aconseguirem.

És la tribu qui educa. Amb tribu ens referim a l’escola, la família, els amics, etc. i aquesta afirmació abans era del tot certa ja que hi havia un pensament únic per part de tota la societat i això provocava que l’infant se sentís segur. Ara però hi ha una pluralitat d’opinions que és bona però per l’infant és confusa, tothom té opinions diferents i la tasca d’un mestre d’avui en dia és formar als alumnes perquè ells també tinguin una opinió raonada. Tot i això a l’escola trobem un currículum que podríem dir que és antiquat o no s’ajusta a l’actualitat. Cela ens diu que els futurs mestres hauríem de crear un nou currículum per ajudar al ciutadà què és allò bo i què és allò dolent, i aquest currículum no s’aconseguirà preguntant als especialistes, sinó que haurem de preguntar als mateixos ciutadans que són qui ens podran ajudar.
Aquest nou currículum, segons en Jaume Cela, ha de complir cinc punts molt importants: s’ha de tenir en compte el plurilingüisme i la pluriculturalitat; l’educació física ha de tenir un paper molt important ja que els humans cada vegada viurem més temps i el cos ha d’estar en constant moviment; haurem d’ensenyar a consumir amb criteri; la preservació del medi; i per últim l’ús de les noves tecnologies.
Deixant de banda el currículum, Cela ens proposa tres verbs que ha de tenir presents un mestre.
Per començar un mestre ha d’acollir. Sigui l’infant que sigui i estigui en les condicions que estigui, el mestre sempre l’ha d’acollir.
El segon verb és mostrar. Haurem de mostrar-ho tot, el món, la vida, la mort, etc.
I per últim, acompanyar.

Una vegada ja hem definit com ha de ser un bon mestre Cela ens proposa quatre reptes que té l’escola avui en dia.
El primer repte és deixar que les criatures siguin criatures. En Jaume Cela ens diu que educar és un acte de present per tant els mestres hem de saber què necessita l’infant en aquell moment precís. No podem fer que nens de quatre anys facin fitxes i no es belluguin perquè els estem apartant del món del joc i això ha provocat que ja s’hagin trobat casos de nens estesats.
El segon repte torna ha estar relacionat amb el currículum, ens diu que hem de crear un currículum que sigui rellevant i que ajudi als nens ha crear-se una veu pròpia amb autonomia i responsabilitat. Aquest currículum ha de donar resposta a preguntes com: Què hem d’ensenyar perquè sàpiguen viure en un món com el nostre? Quina relació ha de tenir el present amb la tradició? De quina manera el currículum ens pot ajudar a prendre partit contra la injustícia social? Totes aquestes preguntes són essencials i les respostes haurien de figurar al nou currículum. Hem d’intentar posar en contacte allò essencial en la vida d’un mestre amb el moment històric en el que vivim ja que per molt que hi hagi pissarres digitals a les aules els nens seguiran necessitant carícies i mostres d’afecte. I per últim el currículum ha de d’engrescar i animar a l’alumne.
El tercer repte és ser el més inclusius possible. Aquest repte està molt lligat a la via emocional, hem de fer creure als alumnes que són capaços de fer les coses i que si hi ha algo que no saben fer  o que els costa més hi haurà algo que sàpiguen fer molt bé, cada nen destaca per algo i hem de creure en les seves possibilitats. Per això hem d’evitar comentaris humiliants cap a ells.
I el quart i últim repte és donar-li sentit a allò que fem, que els nens tinguin clar quin és l’objectiu de cada activitat. L’escola els ha de servir per afrontar els problemes que es trobaran en el futur.

Per acabar Cela ens va explicar que el més important d’un mestre és estimar als seus alumnes ja que si es senten estimats milloraran el seu aprenentatge cognitiu.

Finalment ha fet una crítica de la llei que vol implantar el Sr. Wert dient: “La llei Wert és el pas més enrere que ha pogut fer aquest país en els últims anys”.

Tot seguit vam anar fins al Baixador de Vallvidrera per començar des d'allà l'excursió amb grups de 8 persones. La caminada va ser des de Vallvidrera fins a Sant Cugat un total de 12 km. Per tal de seguir un camí i no perdre'ns teniem cada grup un mapa amb indicacions i de tant en tant alguna pregunta. Ha sigut una experiència que personalment trobo molt interessant ja que hem pogut intimar amb tot el grup i hem agut de posar-nos totes d'acord sobre el camí que havíem d'agafar.


Apunt de començar l'excursió amb el meu grup.


Setmana de Reflexió

Aquesta setmana passada ha estat l'anomenada Setmana de Reflexió que ha consistit en fer diverses activitats. A continuació us penjaré entrades per explicar les activitats fetes cada dia.


dimarts, 29 d’octubre del 2013

Prezi

Prezi és una aplicació on-line per crear presentacions d'una manera dinàmica i original. Podem utilitzar-la de manera gratuïta però hi ha un límit d'emmagatzament. 
Aquest és un programa on-line i per tant les seves presentacions queden al núvol i a part poden ser editades per més d'una persona si les compartim. 

Fer servir el Prezi és molt senzill, començem amb una pàgina en blanc i ens dóna la opció d'escollir diferents patrons. Després podem anar afegint el títol de la nostra presentació i editar-la amb imatges, vídeos, so, etc. També podem afegir-li fletxes i personalitzar-ho tot per passar les diapositives. 

A continuació us deixo un tutorial del prezi. 






diumenge, 13 d’octubre del 2013

Creative Commons

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que permet l'intercanvi i ús de la creativitat i el coneixement a través d'eines legals gratuïtes, així és tal i com es defineix el concepte de Creative Commons a la seva pàgina web (http://creativecommons.org).

Si afegim una llicència Creative Commons podrem permetre que els que visitin el nostre bloc puguin compartir i copiar la informació que afegim. D'altra banda, a les webs que no tenen aquesta llicència no podrem copiar i compartir la seva informació perquè la tindran privada.

Per ficar una llicència Creative Commons a la nostre web o bloc l'únic que hem de fer és anar a la pàgina web: http://creativecommons.org i anar a l'apartat License i a Choose a License i després ja podrèm escollir quin tipus de llicencia volem per al nostre bloc. I per posar el logo de Creative Commons al bloc ho podrem posar amb el gadget de HTML i així tothom el podrà veure i copiar les nostres entrades!

Depenent del tipus de llicència que escollim surtiràn diferents símbols, podem trobar els símbols següents: 

Creative Commons

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Editar un vídeo amb YouTube

Una activitat de la classe de GTIC va ser, amb un company, editar un vídeo fet per nosaltres i penjar-lo. La meva companya Maria Torralbo i jo vam decidir grabar-nos fent la història del dia a dia d'una noia. Des de que s'aixeca pel matí, passant per l'esmorzar i l'anada a classe fins que arriba a casa i es torna a trobar amb la seva mare. En aquest cas la Maria feia de nena, i jo feia de mare. 

Utilitzar l'editor del youtube és molt fàcil i té moltes opcions. Primerament hem de penjar el vídeo que volem editar, després tenim diverses opcions com retallar, afegir música, afegir un títol, afegir imatges, canviar el filtre, afegir transicions, etc. Després podem enganxar-hi més vídeos i anar canviant-ho al nostre gust. Si teniu problemes o no us queda gaire clar us adjunto un tutorial on ho explica molt bé.



I ara us adjunto el vídeo que vaig editar juntament amb la meva companya Maria Torralbo, espero que us agradi!




dissabte, 5 d’octubre del 2013

Scoop.it!

L'Scoop.it és un sistema que ens permet compartir contingut que trobem a una web. En aquesta web podem crear diferents canals agrupats per temes. També podem modificar el disseny del nostre perfil. És molt simple d'utilitzar ja que només cal introduïr una paraula clau d'alló que volem trobar al buscador i ens sortiran diferents articles o perfils. 

Aquest és l'inici del meu scoop.it on podem trobar articles d'educació: 

Inici del meu Scoop.it




















Al principi de tot pot semblar una mica complicat utilitzar aquest programa, però amb el temps i amb l'ajuda de tutorials i de blocs informatius se'ns farà més fàcil. Com podreu observar he introduït un gadget al meu bloc del meu scoop.it, per poder-ho fer he seguit un tutorial que ha penjat el propi Scoop.it, us l'adjunt-ho a continuació.


dimarts, 1 d’octubre del 2013

Frere Jacques

Bones!
Avui a la classe de Llenguatge musical hem après a utilitzar un programa anomenat Noteflight amb el que pots compondre la teva pròpia música utilitzant diversos instruments i modificant qualsevol element de la música. Avui, però, per començar a fer servir aquest programa hem copiat la famosa cançó francesa Frere Jacques.
A part de conèixer un programa amb moltes oportunitats per desenvolupar la creativitat musical de cadascú hem fet un petit repàs sobre els principals elements de la música com per exemple les figures. Aquí ho teniu.

divendres, 27 de setembre del 2013

Netvibes

Avui a la classe de GTIC hem conegut un servei web anomenat Netvibes. Aquest fa d'escriptori virtual el qual pots personalitzar posant les teves pàgines d'interès com per exemple algun diari electrònic, el temps de la teva ciutat, l'inici de les teves xarxes socials, notes, llistes de coses pendents, etc.
Aquí us deixo una tutorial on explica molt bé com utilitzar la web Netvibes: http://www.rss.nom.es/tutorial-netvibes-lector-rss-web/

Imatge de l'inici de Netvibes. FONT: Google Imatges

dimecres, 25 de setembre del 2013

Els ordinadors portàtils i els llibres digitals a les aules

La nostra feina de la classe anterior va ser reunir-nos en grup i fer un petit treball mitjançant una eina de Google que s'anomena Drive. El drive és una eina molt útil que ens permet treballar amb diverses persones sense necessitat d'estar totes juntes, a part de documents es poden crear presentacions com al Power Point i fulls de càlcul com al Excel. 
Aquesta activitat ha servit per començar a treballar amb aquesta eina i dominar-la ja que al llarg del curs la utilitzarem molt per fer treballs en grup.

1. Document



2. Presentació



3. Full de càlcul

divendres, 20 de setembre del 2013

Webquest

Què són les webquest?

La webquest (WQ) és una proposta didàctica de recerca guiada on els recursos més utilitzats són principalment els que trobem a internet. "Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats" (https://sites.google.com/site/webquestcathome/que-es-una-webquest)

Edu3.cat

dimecres, 18 de setembre del 2013

Presentació

Hola, Em dic Judith Roca Bastardes. Sóc estudiant d'Educació Infantil a la facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport a la universitat Ramon Llull, Blanquerna. Estic cursan el primer curs d'aquest grau i utilitzarè aquest blog per fer entrades de l'assignatura de GTIC o d'altres.

Espero que us sigui útil. Gràcies!